Veghelse natuur op iNaturalist

Veghelse natuur op iNaturalist

Sinds enige tijd is een deel van het Duits Lijntje in de omgeving van Natuurtuin ’t Bundertje opgenomen op de site van iNaturalist. De natuurtuin hoopt op deze manier meer mensen bij de natuur te betrekken. Geïnteresseerden kunnen interactief zowel hun waarnemingen als hun kennis van de natuur specifiek voor een plaats delen.
Door in te loggen bij https://www.inaturalist.org/home kun je alle waarnemingen van het Duits Lijntje en de natuurtuin zelf vinden. Dit kan via de knop ‘meer’ in de bovenste balk en dan bij plaatsen ‘Natuurtuin ’t Bundertje’ invullen.

Op de kaart vind je dan niet alleen planten, maar ook bijvoorbeeld paddenstoelen, insecten, vogels enzovoort, met de bijbehorende foto’s en lijsten met de bijpassende gegevens en kenmerken. Eenmaal ingelogd kun je zelf ook waarnemingen toevoegen en/of waarnemingen met determinaties goedkeuren.

Middels een QR-code op de naamplaatjes kan informatie over de planten in de natuurtuin, gevonden worden. Dit loopt via https://www.inaturalist.org/home, er kan zelfs verder doorgelinkt worden naar Wikipedia.

Wat is iNaturalist?
Wikepedia zegt hierover: ‘iNaturalist is een citizen science-project en sociaalnetwerksite van de naturalisten, burgerwetenschappers en biologen die de biodiversiteit over de hele wereld in kaart brengen door waarnemingen van flora en fauna te delen. iNaturalist kan worden geraadpleegd via de website of via mobiele apps.Waarnemingen die zijn opgenomen in iNaturalist vormen waardevolle open data voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten, natuurbeschermingsorganisaties, andere organisaties en het publiek. Het project wordt ‘een standaard-drager voor natuurlijke geschiedenis van mobiele applicaties’ genoemd.’

iNaturalist