Rattenoverlast in De Bunders

Eind 2016 is er een informatieavond geweest over de rattenoverlast in de Bunders. De informatieavond begon met een presentatie van Balion Ongediertebestrijding. Na de presentatie was er de gelegenheid voor vragen. De meest voorkomende onderwerpen zijn hieronder toegelicht met daarbij de vervolgstappen.
Om de presentatie terug te kijken, klikt u HIER.
Aandachtspunten
- Eendjes voeren.
Voer dat niet wordt opgegeten door de eenden in de vijver trekt ratten aan. Het is niet nodig om eenden in grote mate bij te voeren. De gemeente zal borden plaatsen op plekken waar nu veel gevoerd wordt om bewoners hierop te attenderen.
- Afvalbakken
Gevraagd wordt of de open afvalbakken vervangen kunnen worden door gesloten bakken, omdat de ratten op het afval af zouden komen. Dit gaan we niet doen. Onderzoek wijst uit dat gesloten afvalbakken minder goed gebruikt worden dan open afvalbakken. Kleppen en deksels worden als vies ervaren waardoor men deze niet aan wil raken alvorens het afval in de afvalbak te stoppen.
- Jeugd
De jeugd zou op weg van school naar huis en vice versa afval achterlaten wat ratten aantrekt. De meest voorkomende routes zijn bij de gemeente in beeld als zogenoemde snoeproutes. Dit zijn locaties waarbij de jeugd in de pauze of na de les vanuit school naar de supermarkt loopt en waar, ondanks de vele afvalbakken, toch afval in de berm belandt. Afgelopen jaar heeft gemeente Veghel in het kader van deze snoeproutes in samenwerking met Ons Buro een pilot gedraaid. Door middel van posters en bordjes werd de jeugd met positieve uitingen gevraagd om het afval netjes in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien. De pilot was een succes; de afvalbakken werden beter gebruikt en daardoor was de snoeproute schoner. Daarnaast lopen er diverse acties op scholen om de jeugd te informeren over afval en het opruimen ervan.

De landelijke opschoondag is gepland op 25 maart 2017. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart zal de actie Veghel Paasbest in de oude gemeente Veghel plaatsvinden. Eind januari/begin februari vragen we instellingen of ze aan de actie meedoen. De Leijgraaf zal op 16 maart eigen actie organiseren. Meer info over de landelijke actie staat op https://www.nederlandschoon.nl/wat-jij-kan-doen/landelijke-opschoondag-algemeen
- Communicatie
Het communiceren over uitvoeringswerkzaamheden zoals bijvoorbeeld het uitmaaien van sloten verdient meer aandacht. Dit is en blijft een aandachtspunt en nemen we zeker mee.

- Onderhoudsniveau groen
Het langere gras en de dichtere struiken zijn ideale leefomstandigheden voor ratten. Gevraagd wordt of de onderhoudsfrequentie omhoog kan. Deze vraag wordt in 2017 voorgelegd aan de raad van Meierijstad. Zij bepalen uiteindelijk het onderhoudsniveau in de wijken.
- Ophaalfrequentie afval
Doordat de ophaalfrequentie van het afval is veranderd hebben sommige huishoudens te veel afval voor in de grijze bak. Het teveel aan afval kan men naar de milieustraat brengen, maar men moet daar extra voor betalen. In 2017 blijft de ophaalfrequentie gehandhaafd zoals deze nu is. Daarnaast worden in 2017 verschillende scenario’s aan de raad voorgesteld hoe om te gaan met afval en de ophaalfrequentie, de ervaren overlast wordt hierin meegenomen.
- Sterndonk
Op de Sterndonk staan perenbomen. De gevallen vruchten trekken ratten aan. De gevallen vruchten zijn inmiddels opgeruimd door de gemeente.
- Overlast door leefstijl buren
Zolang niet iedereen de omstandigheden zo onaantrekkelijk maakt voor ratten blijft het lastig de overlast te stoppen. Blijf elkaar hierop aanspreken.
- Zwerfafval
Ook zwerfafval trekt ratten aan. Hiervoor is een onderhoudsniveau met de aannemer afgesproken. De hotspots zijn bij de gemeente in beeld en er wordt frequent toezicht gehouden. Mocht u ergens veel zwerfafval treffen meld dit dan bij de gemeente via het meldformulier op www.veghel.nl of te bellen naar 14 0413.
- Wering voor woning en schuur
Om er zeker van te zijn dat ratten niet naar binnen kunnen dringen, is het belangrijk gaten en kieren te dichten. Gebruik hiervoor metalen plaatjes, dit kunnen ratten niet doorknagen.
Inventarisatie overlast
Na afloop van de presentatie is op kaarten aangegeven waar men overlast van ratten ervaart. Dit om een nog beter beeld te krijgen van waar de problemen zich voordoen. Balion zal steekproefsgewijs adressen bezoeken en de omgeving inspecteren om vervolgens met een advies te komen.
Volksgezondheid
De hoeveel nu aanwezige ratten zorgt niet voor een verhoogd risico op schade voor de volksgezondheid.
Tot slot
Heeft u naar aanleiding van de avond of van deze brief nog vragen, stel ze gerust aan Karlijn van der Laan of ons wijkraadlid José van Diepen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Met vriendelijke groet,

Jose van Diepen (wijkraad de Bunders)
Karlijn van der Laan (gemeente Veghel)